Home > Nieuws > Warmtepomp loont bij nieuwbouw

Warmtepomp loont bij nieuwbouw

Donderdag 18 mei 2017

In nieuwbouwwoningen is het gebruik van een warmtepomp, in combinatie met zonnepanelen, altijd voordeliger dan gasverwarming, zo blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau DWA. Zij voerden in opdracht van netbeheerder Stedin het onderzoek ‘Kostenvergelijking van de alternatieven voor aardgas in nieuwbouwwoningen’ uit.

De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen komt gunstiger uit het onderzoek dan in eerste instantie verwacht.  Opvallend is dat ook wanneer de bestaande subsidies wegvallen, het voordeel blijft bestaan. Op dit moment zit er subsidie op warmtepompen en geldt een salderingsregeling, waarmee zonnestroom gratis kan matchen met het elektriciteitsnet.

Aansluitplicht op aardgas vervalt

Het onderzoek toont aan dat bewoners voordeliger uit zijn wanneer hun nieuwbouwwoning niet op het gasnet is aangesloten. Toen de overheid vorig jaar bekend maakte dat zij de verplichte gasaansluiting voor nieuwbouw wil afschaffen, ontstond er veel discussie en onduidelijkheid. Het onderzoek maakt duidelijk dat de bewoner er met een warmtepomp financieel op vooruit gaat. Het is dus geen probleem dat bij nieuwbouw de aansluitplicht op aardgas komt te vervallen.

Isoleren

In het onderzoek is uitgegaan van de isolatiewaarde die het bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen voorschrijft: een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0.4. Betere isolatie leidt in alle gevallen tot hogere kosten. Nieuwbouwwoningen zijn al goed geïsoleerd. Nog meer isoleren is relatief duur, terwijl de winst aan verdere energiebesparing beperkt is. 

Meer voordeel bij grote woningen

Voor grotere woningen pakt het voordeel van het gebruik van een warmtepomp voordeliger uit dan voor een kleine galerijwoning. Een kleinere woning gebruikt minder energie, dus dan verdient de relatief dure warmtepomp zich minder snel terug. Maar ook dan komt een woning met warmtepomp op een vrijwel gelijk kostenniveau als stoken met gas.

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/warmtepomp-loont-bij-nieuwbouw

Wil je meer weten over de energieneutraal wonen? Lees alles over de Nul-op-de-meter woningen op Dijkstraten.

Bekijk hier alle nul-op-de-meter woningen van Dijkstraten.

Inschrijven

Schrijf je in voor fase 4 van Dijkstraten.

Schrijf je in
Up-to-date

Blijf op de hoogte van onze toekomstige nieuwbouwprojecten.

Meld je aan
Contact

Neem contact op met de verkopende makelaar MGM Makelaardij b.v.

Neem contact op