Home > Nul-op-de-meter

Nul-op-de-meter

Uw woning is veel beter geïsoleerd en er wordt geen gas gebruikt.

Minder maandlasten

De ontwikkeling van energiezuinige woningen gaat snel. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het gemak en het financiële voordeel dat een duurzame woning oplevert en gaan op zoek naar energiebesparende mogelijkheden of energiezuinige woningen.
De nieuwe Nul-op-de-meter woningen die MGM Projectontwikkeling bouwt, combineren energiezuinig wonen met;

...extra wooncomfort én
lage maandlasten!
Meer wooncomfort

Een Nul-op-de-meter woning is meer dan alleen energie-neutraal. De woning is veel beter geïsoleerd en er wordt geen gas gebruikt. De zonnepanelen en elektrische warmtepomp die standaard in deze woningen worden gebruikt, dragen bij aan een beter wooncomfort. Zo zorgt de warmtepomp bijvoorbeeld niet alleen voor verwarming in de winter, maar ook voor verkoeling in de zomer. En omdat de energiemeter aan het eind van het jaar op nul staat,

...bespaar je aanzienlijk
op je maandlasten!
Zelf voorzien in je energie

Voor veel huishoudens is het elk jaar weer schrikken als de jaarafrekening van de energiemaatschappij op de mat valt. Afhankelijk zijn van een energieleverancier en elke jaar weer zoeken of zelfs overstappen naar de meest voordelige energieaanbieder vinden we vanzelfsprekend. Maar dat is het natuurlijk niet.

Steeds meer mensen kiezen daarom bij het kopen van een nieuw huis voor een energiezuinige woning,

...en dat is heel slim!

Lees meer

Een nul-op-de-meter woning levert op jaarbasis voldoende energie voor:
Ruimte verwarming Ruimte verwarming
Warm tapwater Warm tapwater
Ventileren Ventileren
Gebruik van apparaten Gebruik van apparaten
Verlichting Verlichting
Met het NEWHuis label woon je
met meerwaarde én met minder maandlasten

Veel mensen denken dat een energiezuinige woning niet voor hen is weggelegd, omdat het een te grote investering zou zijn. Maar wist je dat je gebruik kunt maken van extra financiële regelingen wanneer je een Nul-op-de-meter woning koopt? Bovenop je basishypotheek kun je tot €25.000,- extra lenen. Ook zijn verschillende subsidies mogelijk en krijg je korting op je hypotheekrente, naarmate de energiezuinigheid van je woning. Bespreek met je onafhankelijke hypotheekadviseur van welke regelingen je kunt profiteren. Bovendien bespaar je met een NEWHuis woning heel veel op je maandlasten. We leggen het graag uit met een rekenvoorbeeld.

Zo verdien je de investering in je nieuwe huis vanzelf terug.
Voorbeeldrekening Niet Nul-op-de-meter woning

Marcel en Femke samen met 2 kinderen.
Inkomen beide 45k in loondienst.
100% annuïtaire aflossing in 30 jaar.

Financiering woning 350.000 euro
'standaard' woning.

Rentepercentage 1.87% 20 jaar vast
Maandelijkse bruto lasten €1.217,00
Maandelijkse netto lasten €1.124,00

Energielasten per maand €200,00

Totale netto uitgaven per maand
€1.124,00 + €200,00 = €1.324,00

Voorbeeldrekening Nul-op-de-meter woning

Marcel en Femke samen met 2 kinderen.
Inkomen beide 45k in loondienst.

Financiering woning 375.000 euro i.v.m. nul-op-de-meter woning.

Rentepercentage 1,62% 20 jaar vast
(lagere rente i.v.m. NOM woning)
Maandelijkse bruto lasten €1.316,00
Maandelijkse netto lasten €1.217,00

Energielasten per maand €0,00

Totale uitgaven per maand
€1.217,00 + €0,00 = €1.217,00

Verschil €107,00 per maand = €1.284,00 per jaar in jaar.

 
Met de te verwachten stijgende energiekosten loopt dit verschil in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid alleen maar op.

Verschil energieneutraal en Nul-op-de-meter

Tegenwoordig worden er steeds meer energiezuinige woningen gebouwd. En dat is een goede zaak, want het is beter voor het milieu.
Maar energiezuinige woningen zijn er in alle soorten en maten en de verschillende termen kunnen verwarrend zijn.
We leggen je graag het verschil uit tussen een energieneutrale woning en een Nul-op-de-meter woning.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Algemeen

Een Nul-op-de-meter woning is energie-neutraal. De woning is veel beter geïsoleerd en er wordt geen gas gebruikt. De zonnepanelen en elektrische warmtepomp die standaard in deze woningen worden gebruikt, dragen bij aan een beter wooncomfort. Zo zorgt de warmtepomp bijvoorbeeld niet alleen voor verwarming in de winter, maar ook voor verkoeling in de zomer. En omdat de energiemeter aan het eind van het jaar op nul staat, bespaar je aanzienlijk op je maandlasten!

Een nul-op-de-meter-woning heeft op jaarbasis per saldo een gemiddeld totaal energieverbruik van nul. Het gaat hierbij om alle energieverbruiken die op de energiemeter(s) in de woning zichtbaar zijn. Er wordt dus gerekend met het totale energieverbruik (gebouwgebonden plus gebruikers-gebonden energieverbruik) uitgaande van standaard Nederlandse klimaatcondities en standaard gebruik van de woning door de bewoners.

Voor de aansluiting die je nodig hebt om stroom af te kunnen nemen of terug te leveren, betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit heet vastrecht.

Ja, dat mag. Overstappen naar een andere leverancier is ook mogelijk.

Zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen, gemaakt van silicum, dat stroom geleid als er licht op valt. Wanneer de zon schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Dat heet gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom daarna om in wisselstroom en stuurt de stroom naar het elektriciteitsnet. Ook als de zon niet schijnt, wordt er energie opgewekt. Het gaat namelijk niet per definitie om zonneschijn, maar om licht. En licht is er de hele dag. Ook in de winter zijn er genoeg lichturen op een dag om elektriciteit te leveren.

Nee, voor zonnepanelen hoef je geen energiebelasting te betalen.

Het tarief dat particulieren krijgen voor de zonnestroom die ze aan het energienet leveren, blijft tot 2023 hetzelfde. Particulieren met zonnepanelen op hun dak krijgen voor stroom die ze aan het energienet leveren nu precies evenveel als ze betalen voor de stroom die ze afnemen. De geleverde stroom wordt dus tegen de afgenomen stroom weggestreept. Dat blijft zo tot 2023, heeft minister Kamp van Economische Zaken besloten.

Energiemeting

Een slimme meter is een digitale energiemeter, waarvan de gegevens op afstand kunnen worden uitgelezen. Je energieleverancier heeft deze gegevens nodig voor de eindafrekening van je energie.

Dit is afhankelijk van de grootte en de ligging van het huis. Een groter huis verbruikt vanzelfsprekend meer energie en heeft meer zonnepanelen om energie te leveren. Een hoekwoning levert meer energie dan een tussenwoning.

Ja. Je krijgt een energierekening en een eindafrekening.

EPV staat voor EnergiePrestatieVergoeding. De EPV is een maandelijkse vergoeding die je betaalt voor de energielevering en de aangebrachte energiebesparende maatregelen bij een nul-op-de-meter woning.

Energieverbruik

De woning wekt genoeg energie op voor verwarmen, ventileren, warm water en gebruik voor huishoudelijke apparatuur zoals een wasmachine, elektrisch koken, TV, computers, opladers voor de telefoon etc.

In de woning hangt een monitor waarop je kunt zien hoeveel energie er wordt opgewekt en hoeveel er wordt verbruikt. Dit geeft dus veel inzicht en het maakt je bewust van de energie die je verbruikt.

Als bewoner van een NOM woning krijg je een energiebundel. Deze bundel bestaat uit een vooraf bepaald aantal kWh (kilowattuur is de eenheid waarin stroomverbruik wordt uitgedrukt) en is gebaseerd op gemiddelde weersomstandigheden en gemiddeld gebruik. Verbruik je meer dan de energiebundel? Dan moet je bijbetalen. Verbruik je minder? Dan krijgt je geld terug van het energiebedrijf. Dit tegen elkaar wegstrepen van afgenomen stroom, heet salderen. Veranderingen in bewonersgedrag of afwijkingen in de weersomstandigheden kunnen de energiebundel beïnvloeden.

Vloerverwarming

Snel even de verwarming om de temperatuur te verhogen is met vloerverwarming niet mogelijk in een Nul-op-de-meter woning. In een Nul-op-de-meter woning is er vloerverwarming in combinatie met een warmteterugwin-installatie. In de hele vloer van het huis zijn buizen aangelegd die de hele woning verwarmen. Het verwarmen werkt langzamer en moet zo constant mogelijk gehouden worden. Met vloerverwarming duurt dit enkele uren. Het advies is hierbij om ongeveer 40% van het vloeroppervlak in de woning vrij te houden. Omdat de woning goed is geïsoleerd is vloerverwarming voldoende.

Met vloerverwarming hoeft de thermostaat niet zo hoog als bij radiatoren. Er is dus minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Een Nul-op-de-meter woning is extra goed geïsoleerd, waardoor additionele verwarming niet meer nodig is.

Warm water

Een nul-op-de-meter woning heeft een warmtepomp. Deze werkt op elektriciteit. De pomp haalt de warmte binnen via de buitenlucht en met die energie wordt het water verwarmd. In de kast van de warmtepomp zit een boiler waar tot maar liefst 200 liter warm water wordt opgeslagen. Hiermee kan 30 minuten in totaal gedoucht worden.

Ventilatie

Voor een gezond binnenklimaat is continu ventilatie nodig. Een ventilatiesysteem in de woning zorgt ervoor dat er steeds frisse lucht is. Dit systeem kun je op drie verschillende standen zetten. Als je gaat koken of douchen, komt er meer vocht vrij. Dan is het raadzaam om de ventilatie wat hoger te zetten.

In de woning is een ventilatiesysteem aanwezig. Het is daarom beter om de ramen niet te lang open te zetten. Sterker nog, als je bij heet weer een raam open zet, heeft dit een averechts effect op de temperatuur in huis. Wanneer je gedurende de maanden september t/m april de ramen openzet, wordt koude lucht naar binnen gehaald, wat kan leiden tot hogere energiekosten.

Beglazing

Een Nul-op-de-meter woning heeft zelfs drielaagse beglazing. De ramen hebben dubbele luchtspouwen.

Huishoudelijke elektriciteit

De elektriciteit voor bijvoorbeeld de koelkast, de wasmachine, televisie kijken, de computer, verlichting, de waterkoker, etc. vormt het grootste deel van het totale energieverbruik. Het is dus belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Oude apparaten verbruiken bijvoorbeeld veel meer stroom.
Laat je daarom goed adviseren bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparatuur.

Een nul-op-de-meter woning heeft geen gasaansluiting, dus koken op gas gaat niet.
Er zijn verschillende soorten elektrische kookplaten: inductie, halogeen, keramisch en (oude) elektrische kookplaten.

Inschrijven

Schrijf je in voor de volgende fase van Dijkstraten.

Schrijf je in
Up-to-date

Blijf op de hoogte van onze toekomstige nieuwbouwprojecten.

Meld je aan
Contact

Neem contact op met de verkopende makelaar MGM Makelaardij b.v.

Neem contact op