Home > Nieuws > Hoeveel liter water gebruik jij?

Hoeveel liter water gebruik jij?

Dinsdag 12 september 2017

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt per dag zo’n 119 liter water. Dat is behoorlijk veel! Op de afbeelding zie je hoeveel water er gemiddeld verbruiken en waarvoor. 

 

Regendouche

Je ziet het, de douche staat op nummer 1, gevolgd door het toilet en de wasmachine. In steeds meer nieuwe badkamers komt hij voor: de regendouche. Zo’n fijne douch die ze ook in hotels hebben, waar je – juist omdat het zo fijn is – veel langer onder gaat staan dan onder een normale douche. Inderdaad, het is heerlijk. Maar er wordt in een paar minuten tijd ontzettend veel water verbruikt. Niet alleen omdat de kop veel meer gaatjes heeft, maar er is ook bovengemiddelde waterdruk nodig om al die gaatjes te vullen. Dat betekent dus meer water, maar ook nog sneller per minuut. Een besparende douche gebruikt zo’n 6 tot 7 liter water per minuut. Een regendouche stort minimaal het dubbele, zo’n 15 tot soms wel 30 of 40 liter water per minuut uit!

Wat kun je doen als je wel lekker wil douchen, maar ook duurzaam wil omgaan met het aantal liters water dat je verbruikt? Installeer bijvoorbeeld een circulaire douche. Deze pompt water omhoog, filtert en desinfecteert het, verwarmt het en laat het weer vallen. Het systeem vult het water elke minuut aan met 1,2 liter nieuw warm water.

Andere besparingstips om zuinig met water om te gaan:

  • Neem een douche in plaats van een bad. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruik je gemiddeld 55 liter, bij een vol bad zit je al ruim aan 110 liter.
  • Heb je een hele oude wasmachine en sta je voor een reparatie, kies dan voor een nieuwe. Oude apparaten verbruiken tegenwoordig de helft meer dan de nieuwe.
  • Vervang een oud toilet door een nieuw exemplaar. Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan de nieuwe potten. Dit kan wel eens de helft schelen. Je kunt de oude stortbak ook ‘opvullen’ met bijvoorbeeld een volle waterfles.
  • Voordat warm water uit de kraan komt, loopt eerst koud water weg. Vang dit op om planten mee water te geven, of om groenten mee te wassen.
  • Regenwater is een goed alternatief voor leidingwater bij het wassen van de auto en het water geven in de tuin. Maak hierbij gebruik van een regenton.
  • Laat potten en pannen weken in plaats van deze te schrobben onder de lopende kraan.
  • Schraap borden af in plaats van deze af te spoelen alvorens ze in de afwasmachine te doen.
Inschrijven

Schrijf je in voor fase 4 van Dijkstraten.

Schrijf je in
Up-to-date

Blijf op de hoogte van onze toekomstige nieuwbouwprojecten.

Meld je aan
Contact

Neem contact op met de verkopende makelaar MGM Makelaardij b.v.

Neem contact op